Quick Quiz #8 – the answers

Here are the answers to our recent Quick Quiz which has a mathematical flavour.

So, how did you do?

There will be another Quick Quiz next month.

1 What number comes next in this number sequence: 1, 1, 2, 3, 5, 8….?
A) 10
B) 13
C) 15
ANSWER: B) 13 – this is a Fibonacci numbers sequence, each number the sum of the two preceding it. The sequence explains many features of the natural world.

2 Which of these is NOT a prime number?
A) 17
B) 47
C) 111
ANSWER: C) 111 – a prime number is divisible only by itself and 111 is divisible by 3.

3 How many zeroes follow the 1 when expressing the value of a googol?
A) 10,000
B) 1,000
C) 100
ANSWER: C) 100

4 If a car is travelling at 60mph, how far will it travel in two-and-a-half hours?
A) 150 miles
B) 180 miles
C) 190 miles
ANSWER: A) 150 miles

5 How many faces does an octahdron have?
A) 7
B) 8
C) 9
ANSWER: B) 8

6 What is BODMAS?
A) A way of ordering how calculations are solved
B) A way of calculating the number of sides an object has
C) A measurement of obesity
ANSWER: A) A way of ordering how calculations are solved

7 What is the long side of a right-angled triangle called?
A) Hypoteneuse
B) Numerator
C) Fractal
ANSWER: A) Hypoteneuse

8 What is the square root of 81?
A) 7
B) 8
C) 9
ANSWER: C) 9

9 Which of these is nearest to the value of pi?
A) 2.8888
B) 3.142
C) 9.733
ANSWER: B) 3.142

10 Which of these fractions is the biggest?
A) One quarter
B) Three eighths
C) Seven sixteenths
ANSWER: C) Seven sixteenths

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s