Quick Quiz #12 – the answers

How did you do answering the questions in Quick Quiz #12?

Here are the answers.

1 What avian species is known colloquially in North America as a Gammy Bird?
A) Puffin
B) Canada goose
C) Eider
ANSWER: C) Eider

2 Which novel by Annie Proulx featured a newspaper called Gammy Bird?
A) Accordion Crimes
B) The Shipping News
C) Barkskins
ANSWER: B) The Shipping News

3 By what name was Phoebe Ann Mosey better known?
A) Pocahontas
B) Annie Oakley
C) Amelia Earhart
ANSWER: B) Annie Oakley

4 Phoebus, also known as Apollo, was the Greek god of what?
A) The sun
B) The moon
C) The clouds
ANSWER: A) The sun

5 Sun City is a resort in which African country?
A) Kenya
B) Gambia
C) South Africa
ANSWER: C) South Africa

6 Which African country has the biggest population?
A) Nigeria
B) Botswana
C) South Africa
ANSWER: A) Nigeria

7 What is the least populated country in the world?
A) Wales
B) Greenland
C) Vatican City
ANSWER: C) Vatican City

8 What is the largest settlement in Greenland?
A) Nuuk
B) Qaanaaq
C) Uummannaq
ANSWER: A) Nuuk

9 Former US president Donald Trump was criticised for suggesting that the USA buys Greenland. But which US president before him made the same offer?
A) Harry Truman
B) George Washington
C) William Taft
ANSWER: A) Harry Truman

10 Which TV drama series featured a sheriff called Harry Truman?
A) Breaking Bad
B) Northern Exposure
C) Twin Peaks
ANSWER: C) Twin Peaks

Quick Quiz #12

Time to test the old brain again with our latest online quiz.

There is no prize and it’s only for fun.

Find out what you know, or don’t, and then test friends and family.

The answers will be revealed on Friday, May 28.

1 What avian species is known colloquially in North America as a Gammy Bird?
A) Puffin
B) Canada goose
C) Eider

2 Which novel by Annie Proulx featured a newspaper called Gammy Bird?
A) Accordion Crimes
B) The Shipping News
C) Barkskins

3 By what name was Phoebe Ann Mosey better known?
A) Pocahontas
B) Annie Oakley
C) Amelia Earhart

4 Phoebus, also known as Apollo, was the Greek god of what?
A) The sun
B) The moon
C) The clouds

5 Sun City is a resort in which African country?
A) Kenya
B) Gambia
C) South Africa

6 Which African country has the biggest population?
A) Nigeria
B) Botswana
C) South Africa

7 What is the least populated country in the world?
A) Wales
B) Greenland
C) Vatican City

8 What is the largest settlement in Greenland?
A) Nuuk
B) Qaanaaq
C) Uummannaq

9 Former US president Donald Trump was criticised for suggesting that the USA buys Greenland. But which US president before him made the same offer?
A) Harry Truman
B) George Washington
C) William Taft

10 Which TV drama series featured a sheriff called Harry Truman?
A) Breaking Bad
B) Northern Exposure
C) Twin Peaks

Quick Quiz #11 – the answers

Here are the solutions to our latest Chase website quiz.

There will be another one later this month – so keep looking!

1 Which novel opens with the sentence: “I am always drawn back to places where I have lived, the houses and their neighbourhoods”?
A) The Great Gatsby
B) Breakfast at Tiffany’s
C) Of Mice and Men
ANSWER: B) Breakfast at Tiffany’s

2 Which novel opens with these words: “It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness…”?
A) The Pickwick Papers
B) Hard Times
C) A Tale of Two Cities
ANSWER: C) A Tale of Two Cities

3 Which novel opens with the sentence: “It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen”?
A) 1984
B) Brave New World
C) War of the Worlds
ANSWER: A) 1984

4 Which novel opens with the sentence: “It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife”?
A) The Moonstone
B) Pride and Prejudice
C) The Mill on the Floss
ANSWER: B) Pride and Prejudice

5 Which novel opens with the sentence: “I have just returned from a visit to my landlord – the solitary neighbour that I shall be troubled with”?
A) Villette
B) The Professor
C) Wuthering Heights
ANSWER: C) Wuthering Heights

6 Which work of poetry opens with the lines: “Whan that Aprille with his shoures soote,
The droghte of March hath perced to the roote”?

A) The Waste Land
B) The Canterbury Tales
C) Under Milk Wood
ANSWER: B) The Canterbury Tales

7 Which literary work opens with: “To begin at the beginning: It is Spring, moonless night in the small town, starless and bible-black, the cobblestreets silent and the hunched, courters’ and rabbits’ wood limping invisible down to the sloeblack, slow, black, crowblack, fishingboat-bobbing sea”?
A) The Waste Land
B) The Canterbury Tales
C) Under Milk Wood
ANSWER: C) Under Milk Wood

8 Which work of poetry opens with: “April is the cruellest month, breeding / Lilacs out of the dead land”?
A) The Waste Land
B) The Canterbury Tales
C) Under Milk Wood
ANSWER: A) The Waste Land

9 Which novel opens with the sentence: “It is rather hard work: there is now no smooth road into the future: but we go round, or scramble over the obstacles”?
A) Lady Chatterley’s Lover
B) Lolita
C) Crash
ANSWER: A) Lady Chatterley’s Lover

10 Which Shakespeare play features the line: “How sharper than a serpent’s tooth it is To have a thankless child!”?
A) Macbeth
B) The Taming of the Shrew
C) King Lear
ANSWER: C) King Lear

Use your art skills to highlight rail travel

by ANTONY CLAY

ART students are being invited to take part in a competition to promote the joy of rail travel — but they will need to make a high speed effort to meet the deadline.


Network Rail has launched its Wish I Was There contest to celebrate rail travel and the destinations people have missed travelling to during lockdown.


Art students are being asked to create and submit pieces of artwork that conjure up images of the places that they have been looking forward to visiting — whether it be a town, city or beach, a shopping street or even just a pub or a park. It should be a place that means something special to them.

The competition is open to art students across the UK, aged 18 or over.

Up to 100 submissions will be selected and will be exhibited this summer at major mainline stations across the country beginning at London’s Waterloo station in July.

There will also be a chance that some of the works will also be displayed on large-scale digital screens at 20 of the biggest mainline stations in the country.

The deadline for submissions is May 16 and it is expected that judging will take place in June.

Students can find more information by visiting https://www.wishiwasthere.love/

Network Rail will select 20 of the top entries who will receive £2,500 in exchange for the rights for Network Rail to retail the artwork as printed posters and postcards.

Students are invited to design and submit a piece of art done to the scale of a postcard (landscape or portrait) and can choose any place in the UK that is special to them and can be reached via train.

The piece can be done in any of the following mediums: painting, drawing (any material), collage, print, illustration (hand-drawn or computer) and bas-relief. Photography may appear but only as part of a piece and not as a stand-alone image.

Sir Peter Hendy, chair of Network Rail, said: “The railway, from the very beginning, has been an integral part of bringing people and places together. From visiting family and friends, to that cherished day trip to the seaside. It gives us access to places that we might not otherwise have gone to. We all have those special places that we like to visit by train and that is something we have all missed in the last year.

“That is why we are inviting the UK’s next generation of artists to bring this to life, by creating images that capture and celebrate the journeys we’re all looking forward to making when we can.

“The railway has a long history of creating works of art to promote the destinations that people could travel to by train, and the art submitted through this competition will become part of that history, documenting what has been an unprecedented time for all of us.”

Quick Quiz #11

Welcome to the latest Quick Quiz to test your brain cells.

This time there is a literary theme.

As usual it’s all for fun – there is no prize – and the answers will be revealed on Saturday, May 8.

Good luck!

1 Which novel opens with the sentence: “I am always drawn back to places where I have lived, the houses and their neighbourhoods”?
A) The Great Gatsby
B) Breakfast at Tiffany’s
C) Of Mice and Men

2 Which novel opens with these words: “It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness…”?
A) The Pickwick Papers
B) Hard Times
C) A Tale of Two Cities

3 Which novel opens with the sentence: “It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen”?
A) 1984
B) Brave New World
C) War of the Worlds

4 Which novel opens with the sentence: “It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife”?
A) The Moonstone
B) Pride and Prejudice
C) The Mill on the Floss

5 Which novel opens with the sentence: “I have just returned from a visit to my landlord – the solitary neighbour that I shall be troubled with”?
A) Villette
B) The Professor
C) Wuthering Heights

6 Which work of poetry opens with the lines: “Whan that Aprille with his shoures soote,
The droghte of March hath perced to the roote”?

A) The Waste Land
B) The Canterbury Tales
C) Under Milk Wood

7 Which literary work opens with: “To begin at the beginning: It is Spring, moonless night in the small town, starless and bible-black, the cobblestreets silent and the hunched, courters’ and rabbits’ wood limping invisible down to the sloeblack, slow, black, crowblack, fishingboat-bobbing sea”?
A) The Waste Land
B) The Canterbury Tales
C) Under Milk Wood

8 Which work of poetry opens with: “April is the cruellest month, breeding / Lilacs out of the dead land”?
A) The Waste Land
B) The Canterbury Tales
C) Under Milk Wood

9 Which novel opens with the sentence: “It is rather hard work: there is now no smooth road into the future: but we go round, or scramble over the obstacles”?
A) Lady Chatterley’s Lover
B) Lolita
C) Crash

10 Which Shakespeare play features the line: “How sharper than a serpent’s tooth it is To have a thankless child!”?
A) Macbeth
B) The Taming of the Shrew
C) King Lear