Quick Quiz #3 – the answers

So how did you do with our quiz over the Christmas period?

Hopefully you got a good score – though hopefully you found it at least a little challenging.

There will be another Quick Quiz soon.

Here are the answers:

  1. Who is the principal character in Dostoevsky’s novel Crime and Punishment?
    A) Raskolnikov
    B) Turgenev
    C) Mishustin
    ANSWER: 1. A) Raskolnikov. Turgenev was the writer of such classic Russian novels as Fathers and Sons. Mikhail Mishustin is the current Prime Minister of Russia.
  2. What is the state capital of California?
    A) Los Angeles
    B) San Francisco
    C) Sacramento
    ANSWER: 2. C) Sacramento
  3. According to the Genesis song and album, where did the Lamb lie down?
    A) Madison Square Gardens
    B) Time Square
    C) Broadway
    ANSWER: 3. C) Broadway. The Lamb Lies Down on Broadway was a concept double album released in 1974 and the last to feature singer Peter Gabriel.
  4. Who painted The Scream?
    A) Edvard Munch
    B) Salvador Dali
    C) Rembrandt
    ANSWER: 4. A) Edvard Munch
  5. In which organ of the body would you find the aqueous humour?
    A) Ear
    B) Eye
    C) Kidney 
    ANSWER: 5. B) Eye
  6. Which David Lynch film starred Dennis Hopper?
    A) Dune
    B) The Straight Story
    C) Blue Velvet
    ANSWER: 6. C) Blue Velvet. Dennis Hopper starred alongside Kyle MacLachlan and Isabella Rossellini. Dune starred Kyle MacLachlan and The Straight Story, about an old man who travels across America on a lawn mower, starred Richard Farnsworth.
  7. Which of these was not a member of the Monty Python team?
    A) Terry Gilliam
    B) Terry-Thomas
    C) Terry Jones
    ANSWER: 7. B) Terry-Thomas. Real name Thomas Terry Hoar-Stevens, he was a popular comedy actor who appeared in scores of films from the 1930s to the 1980s, often as a devious character.
  8. Which of these DJs once presented the BBC Radio 1 breakfast show?
    A) Mark Radcliffe
    B) John Peel
    C) Annie Nightingale
    ANSWER: 8. A) Mark Radcliffe. He presented the show in 1997 following the departure of Chris Evans alongside Marc Riley, under the names Mark and Lard.
  9. Which of these is a presenter of BBC2’s Newsnight programme?
    A) Emily Maitlis
    B) Fiona Bruce
    C) Mishal Husain
    ANSWER: 9. A) Emily Maitlis. Fiona Bruce presents Question Time and Antiques Roadshow. Mishal Husain is a presenter on Radio 4’s Today programme.
  10. Which James Bond actor starred in the epic BBC 1990s drama series Our Friends in the North?
    A) Timothy Dalton
    B) Daniel Craig
    C) Pierce Brosnan
    ANSWER: 10. B) Daniel Craig. He played George ‘Geordie’ Peacock alongside Christopher Eccleston, Mark Strong and Gina McKee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s